You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Yrttiöljyn ongelmat.

Blog categories: 
Preparations: 

Mitä voi mennä pieleen kun tekee yrttiöljyä.

  • Yrttiöljysi voi mädäntyä. Näin käy eteenkin jos teet öljysi ikkunalauta-menetelmällä, varsinkin jos käytät tuoreita yrttejä.
  • Se tapahtuu harvemmin jos annat yrtin kuivua puoleen tuorepainosta ennenkuin peität sitä öljyllä: nyt enää 1 satsi 20:stä mätänee. Täysin tuoretta yrttiä käyttäen noin 1 satsi 4:stä mätänee. Ikkunalautamenetelmällä tehty yrttiöljy (en ole tehnyt vuosiin, koska öljy voi mädäntyä, homehtua ja jopa härskiintyä): kuismaöljy ei ole minulla mädäntynyt lainkaan; kehäkukkaöljy on. Haju on hirveä.

  • Yrttiöljysi (ja -salvasi) voi homehtua. Näin käy jos käytät tuoreesta yrtistä tehtyä öljyä poistamatta kaikki vesi. Näin käy myös jos käytät ei-ihan-vielä-kuivaa kuivattua yrttiä.
  • Minulla on yksi ainoa salvasatsi homehtunut: oli kiire ja julistin kehäkukkaa kuivaksi, vaikka tiesin ettei se sitä ollut ihan vielä. Se on yrtin, öljyn ja mehiläisvahan haaskausta. Ja ajanhaaskausta, tietenkin.
    Varmista siis ettei öljyssäsi ole lainkaan vettä. Varmista myös ettei vesi pääse öljyyn salvantekovaiheessakaan.

  • Yrttiöljysi voi härskiintyä. Tai, yrttiöljysi (ja salvasi) tulee härskiintymään jonain kauniina päivänä, sitä ei voi välttää. Härskiintymistä voi hidastaa.
  • E-vitamiini hidastaa härskiintymistä. Se on öljyliukuinen. C-vitamiinikin hidastaisi härskiintymistä (sekin on vahva antioksidantti), mutta se on vesiliukuinen, mikä ei öljyssä auta kovinkaan paljon.

    E-vitamiinia löytyy useimmissa kylmäpuristetuissa öljyissä, mutta voit lisätä 10 ml (1/10 dl) E-vitamiinia litraan öljyä jos vielä haluat varmistaa asiaa. Pulloitettu E-vitamiini on mahdottoman tahmea tökötti. Se ei haise (onneksi), mutta astioiden puhdistaminen E-vitamiinistä ei ole ihan helppoa. Parasta käyttää kertakäyttöastioita ja heittää niitä käytön jälkeen pois.

    Uutettu kuismaöljy ei härskiinny. Tai minulla kuismaöljy ei ole vielä kertaakaan härskiintynyt. Kuisma ei pysäytä hometta: kauan sitten, kun vielä tein öljyjä ikkunalaudalla, se osa kuismasta joka näkyi öljyn pinnan yläpuolella oli liiankin usein homeessa.

    Balsamipoppelin silmut estävät härskiintymistä erittäin hyvin, mutta jos käytät silmuja öljysi (ja -salvasi) haisee balsamipoppelille.

  • Yrttiöljy karkaa purkista.

  • Tätä tapahtuu vain jos teet öljysi ikkunalaudalla, ja silloin se sattuu aivan liian usein. Öljy karkailee vaikka purkissa on muutaman sentin karkaamisvara.
    En tiedä miksi öljy karkaa, mutta ongelman ratkaisu on syvä lautanen purkin alla. Näin ikkunalauta säästyy ennenaikaiselta maalaukselta. Kaada öljy takaisin purkkiin muutaman päivän välein.

  • Joskus uutetussa öljyssä leijuu jotain omituista, geelimaista.

  • Levääkö? mietin, ja kysyin yhdeltä biokemisti-yrttiterapeutilta. Ei, sanoi hän: hän oli huomannut samaa ja yrittänyt saada jotain siitä kasvamaan. Ei onnistunut, se on steriili. Hän päätteli että kyseessä on öljyn proteiini joka reagoin jonkin yrtin osan kanssa. Se liukenee alkoholiin, on täysin vaaraton, ja liukenee takaisin öljyyn kun sitä lämmittää.

    --

    En lisää haihtuvia öljyjä yrttiöljyihini (tai -salvoihin), mutta jos haluat voit lisätä 1 pisaraa haihtuvaa öljyä 30 ml:aan salvaa. Se estää homehtumista ja hidastaa härskiintymistä. Muista kuitenkin että aika moni on haihtuville öljyille herkkä. Salvani käyvät myös erittäin herkille, sillä käytän luomuöljyjä, luomuvahaa, luomu- tai luonnosta kerättyjä yrttejä - enkä käytä haihtuvia öljyjä. Tai, joo, aniharvoin sitä eksyy ruususalvaan, jos ruususalva ei ole saanut tarpeeksi vahvaa tuoksua kuivatuista ruusun nupuista.

    Seuraavaksi: yrttisalvan ongelmat.