Ajuruoho (Thymus).
Tätä kasvisukua on Suomessa kaksi lajia, nim. kangasajuruoho (Thymus serpyllum L.) ja tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris L.). Näistä kahdesta lajista on ainoastaan Thymus vulgaris Suomessa lääkekasvi, jonkatakia kerättäessä näitä lajeja ei saa sekoittaa ja myytäessä on aina annettava tarkka tieto lajista. Thymus serpyllum on lääkekasvi esim. Saksassa ja voidaan sitä siis kerätä esim. vientiä varten.
Edellinen on monivuotinen, varpumainen, hyvähajuinen kasvi ainavihertävillä, talvehtivilla lehdillä; varret ovat suikertavia ja karvapeittoisia; lehdet lyhytruotisia tasasoukkia tai pitkulaisia, reunat vähän taaskäänteisiä, kukat punaisia ja sijaitsevat mykerömäisesti ryhmittyneissä vailekielikuroissa varsien kohonevilla haaroilla; kukkimisaika heinä—syyskuu.
Jälkimäisellä on puutunut, pensasmainen runko, 0,10—0,30 m. korkea, jonka varret ovat melkein pystyjä; lehtien reunat vahvasti taaskäänteissä, alta huopakarvaisia; kukat vaalean punaisia tai vaalean sinertäviä. Kukkimisaika kesä—elokuu.
Esiintyminen: kangasajuruoho kasvaa villinä avoimilla, aurinkoisilla hiekkamailla koko Suomessa; tarha-ajuruohoa viljellään keittiötarhoissa.
Viljelyksen tarkoitus: Kukkivain oksien (Herba thymi) saanti.
Viljelys: Maan tulee mieluimmin olla kuivan, mutta hedelmällisen ja hiekkaisen; siemenet rivikylvetään aikaisin keväällä, 0,20 m. rivietäisyydella, sekä itävät puolessatoista viikossa: seuraavana keväänä siirretään taimet, jolloin niiden väliä jätetään 0,20 m.; tämän jälkeen kasvavat ne tavallisesti niin voimakkaasti, että korjuu voi tapahtua samana kesänä. Lisääminen voi myöskin tapahtua vanhempia taimia jakamalla.
Korjuu toimitetaan siten, että kukkivat varret leikataan kuivan sään vallitessa päävartta vahingoittamatta, jonka jälkeen ne kuivatetaan varjoisassa, mutta vetoisassa paikassa.
Siemenviljelys: taimet voivat siirtokesänä antaa myöskin kypsää siementä; kypsymisaikana leikataan varret varovaisesti ja saavat senjälkeen kuivua kuivalla ullakolla; siemenet puidaan sittemmin helposti. Niiden hinta on noin 6 markkaa kilolta.
Ohjeita Lääkekasvien Viljelemiseen Suomessa, 1915, kirjoittanut Gösta Grotenfelt.