Metsän alvejuuri. — Träjon.
(Polystichum filix mas. L.)
Metsän alvejuuri on yleinen kautta maamme aina Lappiin asti, sen mieluisimmat kasvupaikat ovat kosteat varjoisat lehdot sekä mäkien rinteet, missä se muodostaa aina metrin korkuisia pensasmaisia ryhmiä.
Lehdet ovat parilehtisiä, pariosaisilla lehdyköillä, joiden liuskat ovat pyöreäpäisiä, nyhälaitaisia, itiö-pesäkeryhmät munuamaisen katesuomun alla kahden puolen lehtiliuskan keskisuonta.
Sekä juurakko että lehtiruotien pullistuneet alapäät sisältävät runsaasti lääkeainetta, jota käytetään matojen poistamiseen ihmisten ja eläinten suolistosta. Raaka-ainetta ei kuitenkaan voida sellaisenaan käyttää, vaan on se ensin joko apteekissa tai erityisessä tehtaassa valmistettava.
Syyskuulla tai lokakuulla kun lehdet jo ovat lakastuneet, kootaan juurakot ja lehtiruotien pulleat tyvet, puhdistetaan huolellisesti mullasta, suomuista, juurista sekä kuivaneista lehdistä ja kuivataan ulkoilmassa, suojattuna auringolta. Ne eivät kestä säilyttää vuotta kauemmin, jonka takia apteekeissa joka syksy ostetaan uusia. Kun tavara viedään kaupan, on tarkoin katsottava, että se on ulkopuolelta puhdasta, sekä sisältä kauniin vihreää; kaikki surkastuneet ja mustuneet osat heitetään pois.
Tärkeimmät Kotimaiset Lääkekasvimme, 1913, toimittanut Fr. Virokannas.