You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 17/2017: Lök.

Blog categories: 
Botanical name: 

Örtkort 17.2017: Lök. Lök är intressant eftersom den är frän (dvs. värmande och torkande) när den är färsk och söt (alltså neutral och fuktande) när den är kokt eller stekt.

Den fräna doften kan användas när näsan är täppt. Skär en halv lök i bitar och lägg bitarna i en skål bredvid sängen. För små barn kan lökbitarna knytas i en strumpa och läggas i sängen. Lökstrumpan passar också åt bebisar. När andningen fungerar mår hela familjen bättre.

En löksirap är en snabb sak, men den håller inte i alltför många dagar. Skär upp en eller två lökar och varva den med socker i en glasburk så att du har socker både överst och underst. Så fort sockret har smält är sirapen färdig. De första teskedarna kan serveras ur burken inom någon timme från varvandet.

Också annars kan lök användas vid förkylningar. Stekt lök lagd som varmt (inte hett) omslag på bröstet hjälper mot hosta. Förstås går det att äta stekt lök också, men den brukar ha illaluktande biverkningar i matsmältningen, speciellt om man äter den i större mängder. (Motverka gasbildningen med t.ex. kummin, fänkål eller anis.)

Har du inget annat kan du steka lök tills den är genomskinlig mot örvärk också. Lägg en varm (inte het) kompress på det sjuka örat, så försvinner värken rätt fort.

Och om du skär dig i fingret när du finhackar löken har du hjälpen nära. De skira hinnorna mellan lökskikten fungerar som ett finfint blödningshämmande plåster.

Den som är allergisk mot lök ska inte ta den ens som sirap. Vi andra kan dra nytta av en vanlig grönsak som kan användas som en mångsidig läkeört.


Henriettes örtkort: beställ dem här!