You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.
Örtinfo del 18/2017: Kamomill.
Kamomill är vild i Finlands natur, men den är inte alltför lätt att hitta. Den känns igen på sin doft och sin ihåliga blomma.
Kamomill är aromatisk och söt. I handeln finns mest blommor, men i själva verket kan också de gröna delarna användas. De fungerar liksom blommorna, men är något svagare till sin effekt.
Kamomill lugnar matsmältningen, hjälper vid förkylningar och motverkar illamående. Mot kvällen kan en kopp te (eller en skvätt tinktur) hjälpa dig att somna.
Den är väldigt effektiv mot barns spysjukor (speciellt hos barn som inte vill gå med varma kläder) och mot ögoninflammation. För ögoninflammation kan en bit rent hushållspapper doppas i nyss svalnat kamomillte. Lägg sedan på ögat. Örten är en av de allra viktigaste för barnfamiljer, eftersom den också hjälper mot behov av uppmärksamhet: den delar ut kramar där mamma inte riktigt hinner göra det själv.
Vid matsmältningsproblem ska örter tas osötade, vid förkylningar och hosta går det bra att lägga t.ex. en liten mängd honung i teet.
Kamomill är i den korgblommiga familjen, och kan därför i teorin ge allergiska symtom. I praktiken har jag stött på väldigt få personer som inte kan använda kamomill.
Nykomlingen gatkamomill kom till Finland kring år 1850 och spred sig snabbt. Den är väldigt allmän på grusplaner och torra dikesrener. Den kan i mycket användas som kamomill.
Förväxlingsarten baldersbrå är större och luktar illa. Den är väldigt allmän. Baldersbrå kan inte användas som kamomill.
En annan förväxlingsart är prästkrage. Den doftar inte och dess blad är hela, inte dillaktiga. Smaken är fräscht grön. Som läkeört stärker prästkrage det lymfatiska systemet och är bra mot urinvägsinflammationer.
Henriettes örtkort: beställ dem här!