You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 11/2017: Voikukka.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 11.2017: Voikukka. Voikukka on karvas ja virtsan eritystä lisäävä. Juuri on syksyllä kaivettuna miedompi; silloin se voi jopa olla makeahko, koska kasvi varastoi inuliinia juureensa talven varalle.

Karvaan makuiset yrtit ovat yleensä viilentäviä ja kuivaavia. Voikukka on kuivaava myös sen vahvan diureettisuuden takia. Lehti on vahvempi virtsan eritystä ajaava kuin juuri. (Voikukassa on kaliumia, diureettisuus ei siis aiheuta kaliumvajetta.)

Voikukka rauhoittaa alitehoista maksaa. Annan voikukkaa ihmisille, joilla on maksatulehdusta (hepatiitti), sekä niille, jotka työskentelevät liuottimien kanssa (alkoholi, liima, bensiini, eteerisiä öljyjä, siivojien tai kampaajien vahvat kemikaalit jne.)

Voikukka sopii myös sellaisille, joilla on korkea verenpaine. He eivät kärsi allergioissta (laktoosia ja gluteenia ei lasketa), ruoansulatus toimii aina, mutta virtsa voi olla joskus liiankin tiivistynyttä ja vahvaa.

Villivihanneksena voit käyttää voikukan lehdet, nuput, kukat ja juuret. Lisää lehtiä salaatteihin tai smoothieihin (mausta sitruunamehulla). Paista nuppuja voissa tai tee niistä voikukkakapriksia. Anna vastapoimittujen kukkien olla tunnin ajan varjossa, jotta pienet mustat koppakuoriaiset häipyisivät. Käytä niitä sen jälkeen salaateissa, munakkaissa tai tee niistä yrttisiirappia. Anna juurien kuivua nahkeiksi ja paahda niistä sitten voikukkakahvia.

Huom. Hapan taittaa karvaan maun. Lisää siis sitruunamehua tai viinietikkaa karvaan makuisiin yrtteihin.

Huom. Jos sinulla on matala verenpaine, sinulla on ainainen natriumvaje. Voikukka pissattaa ja menetät vielä enemmän natriumia. Syö tarpeeksi paljon suolaa (natriumkloridia) tarpeeksi usein.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!