You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 12/2017: Siankärsämö.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 12.2017: Siankärsämö. Olen vetänyt yrttikursseja aika pitkään ja vuosia sitten annoin välillä ihmisille "läksyjä". Niiden piti napata viisi yrttikirjaa ja etsiä niistä siankärsämöä. Sitten piti tehdä lista ihmisen fysiologiasta (keuhkot, ruoansulatus, puolustusjärjestelmä jne.), lukea siankärsämöä käsittelevä teksti ja laittaa ruksi kaikkiin niihin kehon osiin, joihin siankärsämö vaikutti. Ellei saanut ruksia kaikkiin kohtiin, piti etsiä kolme yrttikirjaa lisää. (En tiedä tekikö kukaan koskaan ko harjoitusta. Kirjassani Käytännön lääkekasvit olen itse käynyt siankärsämön vaikutuksia läpi fysiologian kannalta.)

Siankärsämö auttaa lähes kaikkeen. Se vahvistaa puolustusjärjestelmää, maksaa (ja sen kautta ruoansulatusta, sukuhormoneja ja ihoa), se on aromaattinen ja auttaa siksi sekä keuhkojen että virtsateiden ongelmiin (ja tietenkin ruoansulatukseen), se saattaa jopa lähettää veroilmoitusta puolestasi.

Kun opiskelin yrttiterapeutiksi vuosia sitten, opettaja sanoi kerran "Antakaa siankärsämöä neljän viikon kuurina, ellette muuten tiedä mikä asiakas kaipaa. Sitten voitte katsoa, mitä ongelmista on jäljellä."

Englantilainen yrttiterapeutti Christopher Hedley kerto vanhasta yrttiterapeutista, joka 40-vuotisen uransa aikan pikkuhiljaa vähensi käyttämänsä yrttien määrää. Lopulta hän antoi siankärsämöä kaikille tulijoille ja se auttoi kaikkia. (Yrtit saattavat toimia toisten yrttiterapeuttien käsissä paremmin kuin toisten. Siankärsämö oli varmaan "hänen" yrttinsä.)

Käytä siankärsämöä teenä, alkoholiuutteena (eli tinktuurana), viinietikkana tai miksei myös yrttiöljynä ja -voiteena. Ne toimivat kaikki.

Käytä juuri hammaskipuun. Sen pitäisi olla suht. tuore (ei yli 2 v kaapissa), muuten se ei toimi. Pureskele 5 cm:n pala paksumpaa ruskeampaa juurta. Hammaskipu loppuu 15 minuutin sisällä. Ja käy hammaslääkärin luona, jos kipu palaa.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!