You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 13/2017: Supistava.

Blog categories: 

Yrttikortti 13.2017: Supistava. Sana "supistava" voi tarkoittaa kaksi ihan eri asiaa:

1) synnytyksen supistukset. Tämäntapaisia supistavia yrttejä on tosi vähän. Yleensä ne vahvistavat kehon omaa oksitosiinia.

Tietääkseni ainoa tämän vaikutuksen omaava kasvi meillä on lutukka.

2) astringoiva, eli vetää turvonnutta ja kenties tulehtunutta kudosta kasaan. Yrttikirjojen supistava tarkoittaa juuri astringoivaa. Tähän kuuluvat kaikki yrtit, joissa on tanniineja tai parikkiaineita, mukaanlukien musta tee.

Monessa yrttikirjassa varoitetaan käyttämästä näitä yrttejä raskauden aikana, koska "ne saattavat aiheuttaa supistuksia". Se ei tietenkään pidä paikkaansa.

Astringoivat yrtit auttavat sisäisesti otettuina ripuliin ja suolisto-oireisiin sekä ulkoisesti käytettyinä mm. auringonpolttamiin.

Ne auttavat poistamaan tulehduksia, mutta vain paikallisesti. Ne toimivat ruoansulatuskanavassa ja iholla, eivät muualla. Et voi olettaa että ne estäisivät tulehduksia vaikkapa virtsarakossa, koska astringoiva vaikutus ei yksinkertaisest pääse paikalle.

Maailma on täynnä astringoivia yrttejä. Ellei sinulla ole yhtä, voit käyttää melkein mitä tahansa muuta vastaavaa. Tarkista kuitenkin, että valitun yrtin muut vaikutukset sopivat vaivaan.

Ruusuheimossa niitä on runsaasti: poimulehti, vadelman lehti, mansikan lehti, ruusun lehti, hanhikit, mesiangervon lehti, kellukat, omenan, päärynän ja pihlajan lehti ...

Muissakin heimoissa on astringoivia yrttejä. Mm. herukan lehti, lepän käpy ja kaarna, tammen kaarna ja lehti, musta tee, maitohorsma jne.

Siellä missä mainitaan "supistavia yrttejä" tarkoitetaan lähes aina juuri astringoivia. Ja ne toimivat kaikki samalla lailla.

Käytä niitä sisäisesti teenä ja ulkoisesti kylpynä, kääreenä tai pakkauksena. Veden kanssa ne toimivat hyvin.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!