You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 14/2017: Lutukka.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 14.2017: Lutukka. Lutukan lehti maistuu hieman vanhalle kaalille.

Se on kuivaava ja hieman viilentävä.

Tarpeeksi tuoreena (kuivattu yrtti: alle 6 kk kaapissa, alkoholiuute: alle vuoden kaapissa) lutukka vahvistaa kehon omaa oksytosiinia, joten siitä on apua synnytyksissä.

Teen yleensä lutukkauutteen heti, kun on niin paljon lutukkaa, että voin täyttää purkin. Annan uutetta raskaana oleville asiakkailleni. Kerään ja kuivaan lutukkaa myös teeksi.

Enkä ole kauhean tarkka noista "maanpäällisistä osista". Lutukka on yksivuotinen kasvi jolla on kapea paalujuuri. Kaikista eniten vihreää massaa saa, kun nykäisee kasvin juurineen kaikkineen maaasta. Sen jälkeen pitää poistaa juuren tyven ruskeita ja kellertäviä lehtiä. Kotona saalis asetetaan leikkuulaudalle ja leikataan 2–3 cm pätkiksi.

Lutukka ei ole kovinkaan hyvänmakuinen. Vanha kaali, yök. Sen matkijat ovat lähinnä taskuruohot, joilla on hienoinen sipulinen maku.

Vanhempaa lutukkaa voi edelleen käyttää tyrehdyttämään verenvuotoja. Annan lutukkaa mm. liian runsaisiin kuukautisiin — mutta ongelman syyt kannattaa selvittää: anemia, ravintoainevaje, aivolisäkkeen hyvälaatuinen kasvain?

Lutukka vahvistaa myös lymfan kiertoa, mutta kävely on siihen yrttejä tehokkaampi.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!