You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 15/2017: Kramppeja poistava.

Blog categories: 

Yrttikortti 15.2017: Kramppeja poistava. Kramppeja eli kouristuksia poistavat yrtit (antispasmodiset) voivat olla avuksi kuukautiskipuun, endometriosista johtuvaan kipuun, yskään ja ilmavaivoihin ja suolistokipuun.

Ne voivat myös vähentää sappi- ja munuaiskipuja, sillä ne auttavat erilaisia putkia (esim. sappitiehyt, munanjohdin, virtsaputki, virtsanjohdin) rentoutumaan.

Niistä ei ole apua epilepsiaan.

Kramppeja poistavat yrtit eivät myöskään auta lihaskramppeihin eli suonenvetoon. Suonenveto on lähes aina magnesiumvajeen oire. Joskus ongelmana on kalium- tai kalsiumvaje. Kaliumvaje esiintyy lähinnä lääkkeen haittavaikutuksena. Kalsiumvajetta voi korjata ottamalla D-vitamiinia.

Kuukautiskipu on magnesiumvajeen oire. Vaikka yrteistä voi olla apua, on syytä ottaa sekä magnesiumia että B-vitamiineja tarpeeksi suurina annoksina. Kuukautiskivusta pääsee täysin, kunhan ylläpitää näiden ravintoaineiden varastot.

Endometrioosin tosi kovaan kuukautiskipuun voin suositella kalmojuuren kuivattu juuri tai väinönputken hiljattain kuivattu juuri. Pureskele juuripalaa ja kipu on poissa.

Vatsakipuun annan yleensä kuminaa: pureskele muutama siemen. Muidenkin sarjakukkaiskasvien siemenet toimivat, mm. fenkoli, tilli, persilja, anis, väinönputki ja juustokumina. On makuasia, mitä näistä pidät kaapissa ähkyn ja ilmavaivoijen varalle.

Yskään on monenlaista yrttiä. Limaiseen yskään suosin mausteisia (lämmittäviä) yrttejä kuten väinönputki, timjami ja salvia. Ärsytysyskään lämmittävät yrtit eivät sovi; siihen käy mm. yskänrefleksiä rauhoittava tuliunikko tai yskän aiheuttamaa ärsytystä rauhoittava malva.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!