You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 17/2017: Sipuli.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 17.2017: Sipuli. Sipuli on mielenkiintoinen, sillä tuoreena se on pistävän makuinen (eli lämmittävä ja kuivaava), mutta paistettuna se on makea, siis neutraali ja kosteuttava.

Pistävästä hajusta on apua tukkoiseen nenään. Laita silputtu puolikas sipuli pieneen kulhoon ja pidä se yön aikana sängyn vieressä. Pikkulapsille sipulisilppua voi laittaa sukkaan, jonka pää solmitaan. Koko perhe voi paremmin, kun hengitys kulkee yöllä.

Sipulisiirappi on nopea tehdä, mutta se ei säilykään kovinkaan monta päivää. Hienonna 1–2 sipulia ja lado sokerin kanssa kerroksittain lasipurkkiin niin, että sokeri on sekä alimpana että ylimpänä. Siirappi on käyttövalmis muutaman tunnin sisällä, eli heti, kun sokeri on sulannut. Ota teelusikallinen tarvittaessa.

Sipulista on muutenkin apua vilustumisissa. Tee pakkaus lämpimästä (ei kuumasta) paistetusta sipulista ja aseta se rinnalle yskään. Voit toki myös syödä paistettua sipulia yskään, mutta sillä on usein pahanhajuisia seurauksia — varsinkin, jos sipulia syö runsaasti. (Ilmavaivat voi vähentää käyttämällä vaikkapa kuminaa, fenkolia tai anista.)

Läpikuultavaksi paistetusta sipulista on apua korvakipuunkin. Aseta lämmin (ei kuuma) pakkaus kipeälle korvalle ja anna olla paikallaan noin 10 minuuttia. Kipu lakkaa aika nopeasti.

Jos sipulia silputtaessa leikkaat vahingossa sormeen, on apu lähellä. Sipulikerrosten välillä oleva ohut kavo on oiva verenvuotoa tyrehdyttävä laastari.

Ne, jotka ovat herkkiä sipulille, eivät voi käyttää sitä edes siirappina. Me muut voimme hyödyntää tavallista vihannesta monipuolisena lääkekasvina.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!