You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.
Tietoisku yrteistä 18/2017: Kamomillasaunio.
Kamomillasaunio eli kamomilla on Suomessa luonnonvarainen, muttei kovinkaan helppo löytää. Sitä tunnistaa tuoksusta ja ontosta kukasta.
Kamomilla on aromaattinen ja makeahko. Yrttinä voit ostaa kukkia, mutta vihreät osat toimivat myös. Ne ovat tosin teholtaan hieman kukkia miedompia.
Kamomilla auttaa ruoansulatusongelmiin ja flunssiin. Siitä on apua pahoinvoinnissa, etenkin kuumissa ihmisissä. Illalla nautittu teekupillinen voi nopeuttaa nukahtamista.
Yrtti on tehokas lasten oksennustautiin (varsinkin lapsissa, jotka eivät pidä lämpimistä vaatteista) ja silmätulehduksiin. Siihen voit kostuttaa talouspaperipalaa juuri jäähtyneeseen kamomillateehen ja asettaa paikoilleen.
Kamomillasaunio on yksi tärkeimpiä yrttejä lapsiperheessä, sillä siitä on apua myös huomionkipeyteen. Se jakelee äidillisiä haleja silloin, kun äiti ei oikein ehdi niitä antaa itse.
Ruoansulatusongelmiin yrttejä otetaan makeuttamattomina, flunssan ja yskään voi teehen lisätä tilkka hunajaa.
Kamomilla on mykerökasveissa. Siksi se voi teoriassa aiheuttaa allergisia oireita. Käytännössä olen aniharvoin nähnyt ihmisiä, jotka ovat kamomillalle herkkiä.
Tulokaskasvi pihasaunio tuli Suomeen noin vuonna 1850 ja levisi nopeasti. Se on hyvin yleinen sorakentillä ja kuivissa ojissa. Käytä sitä kamomillasaunion tapaan.
Matkijakasvi saunakukka (peltosaunio) on kamomillaa kookkaampi. Lisäksi se haisee. Se on hyvin yleinen. Sitä ei käytetä lääkekasvina.
Toinen matkija on päivänkakkara. Se ei tuoksu ja sen lehdet ovat ehjät, eivät tillimäisen hapsukkaat. Maku on raikkaan vihreä. Lääkekasvina se vahvistaa imusuonistoa ja toimii virtsatietulehduksiin.
Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!