Rhamnus cathartica L., Orapaatsama. †
Cervispina cathartica Moench.
Rhamnus ks. edellistä kasvia;
cathartica < kathartikos (kr) = puhdistava (ulostuttava).
2—4 (—6) m korkea, harittavaoksainen ja okainen pensas. Kuori musta, oksissa harmaa tai ruskeanpunainen, kärkiin päin vihertyvä. Lehdet vastakkaiset, ruodilliset, soikeat, laidaltaan hienosahaiset. Kukat pienet, kellahtavanvihreät, 2-kotiset. Teriö 4-lehtinen, samoin hetiö. Hedelmä kypsyttyään musta, 4-siemeninen, noin 1 sm läpimittainen, kuivuttuaan pippuria muistuttava luumarja; sen mehevä osa vihreänruskea. VI, VII. Lehtimetsissä maamme lounaisimmassa osassa. Levinneisyys: Eurooppa, Aasia, Pohjois-Afrikka.
Orapaatsaman luumarjoissa on frangulinia ja muita sen kaltaisia emodiniksi hajaantuvia glykosideja. Kuoressa on emodiniksi hajaantuvaa glykosidia vain vähän.
Hedelmissä olevien aineitten vaikutuksista oli puhe edellisen kasvin yhteydessä.
Orapaatsamamyrkytyksiä on joskus sattunut varsinkin lasten keskuudessa hedelmäin syönnistä (20 hedelmän sanotaan aiheuttavan ankaran ripulin ja ylenannon).
Myrkytyksen kulku ja hoito on sama kuin edellisen kasvin tuottamassa myrkytyksessä.
Orapaatsaman hedelmiä, Fructus rhamni catharticae (ennen nimellä Baccae spinae cervinae eli domesticae), on jo keskiajalta saakka käytetty rohdoksena. Niiden vaikutus on ulostuttava, ja niitä on siitä syystä, samoin kuin niistä valmistettua siirappiakin, käytetty ulostuslääkkeenä.
Kansan keskuudessa on hedelmiä käytetty myös keltataudissa, vesitaudissa [nestekertymä] ja kihdissä.—Orapaatsamaa on käytetty myös värjäyksiin edellisen kasvin tavoin, hedelmiä lisäksi väriaineena sokerileipomoissa.
Suomen myrkylliset ja lääkekasvit, 1936, kirjoittaneet Sulo Cantell sekä Väinö Saarnio.